Sunday, September 23, 2012

Hargailah orang yang kita miliki :)

Pada satu hari di sekolah , seorang murid bertanya pada gurunya , ketika itu guru tersebut sedang mengajar tentang kasih sayang .

Pelajar : Cikgu macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kita sayang ? macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan ?
Cikgu : Okay , kamu ikut apa yang saya suruh . kamu pergi ke padang , kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput didepan kamu . pilih yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali , dah petik rumput yang paling cantik , bawa ke kelas .

Apabila pelajar tersebut balik ke kelas , tiada sehelai rumput pun ditangannya . Cikgu bertanya kenapa tiada rumput yang dipilih .

Pelajar : Tadi masa saya berjalan , saya carilah rumput yang paling cantik , memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik , maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi tapi sampai di penghujung padang , saya tak jumpa pun yang paling cantik . Mungkin ada diantara yang dibelakang saya tadi rumput yang paling cantik tapi dah cikgu cakap tak bole menoleh ke belakang semula , jadi tiadalah rumput yang saya bole petik .
Cikgu : Ya , itulah jawapan dia . maknanya apabila kita telah berjumpa seseorang yang kita sayang , janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu , kita patut hargai orang yang berada didepan kita sebaik baiknya , jangan kita  menoleh ke belakang lagi kerana yang berlalu tetap dah berlalu dan semoga tidak berulang lagi . Dan ingat lah orang yang paling kita sayang itulah yang paling cantik dan paling baik . walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi .

Saja kongsi cerita dari Youtube . Tengah bosan bosan nampak story ni and i still remember someone used to gave me this story long time ago :') missing the old time ..